زیتون

چگونه تلخی زیتون را بگیریم؟

میوه “زیتون” با وجود داشتن ارزش غذایی بالا و خواص دارویی منحصر بفرد بدلیل داشتن مزه تلخ و گس، هنگام چیدن از درخت غیرقابل مصرف است و برای مصرف باید آن را کنسرو و یا شیرین نمود. اگر قصد دارید که خودتان در خانه زیتون را شیرین کنید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

برای شیرین‌کردن یا تلخی زدایی زیتون و تهیه زیتون شور دو روش وجود دارد:

شیرین‌کردن زیتون به روش قدیمی و سنتی شیرین‌کردن زیتون است.
شیرین‌کردن زیتون به روش صنعتی که سریع‌تر است.

اصولا زیتون ها به سه صورت كنسروی، شكسته و بی هسته هستند.

زیتون شکسته زیتونی است كه مراحل روغن گیری آن انجام شده است و زیتون بی هسته همان زیتون كنسروی است (روغن كشی نشده است) و برای تهیه ی زیتون پرورده و یا تزیین كردن با فلفل قرمز و بسته بندی استفاده می شود.

 

شیرین کردن زیتون به روش سنتی

روش سنتی و طبیعی شیرین‌کردن زیتون که از قدیم در مناطق زیتون‌خیز رودبار مرسوم بوده است، شیرین‌کردن یا گرفتن تلخی زیتون به وسیله آب و نمک می‌باشد.

در این روش طعم تلخی زیتون کاملا از بین نمی‌رود و مزه تلخ در حد کم که مطلوب ذایقه مردم ایران است، باقی می‌ماند. این روش به علت سنتی بودن طرفداران زیادی دارد. زیرا هم منافعی برای عامل تلخی زیتون در معالجه بعضی از بیماری‌ها ثابت شده است و هم اینکه خطر افزودنی مواد شیمیایی (سدیم Na-oH) که ممکن است در کنسرو باقی مانده باشد وجود ندارد. روش کار به صورت زیر است:

  1. در این روش باید بر روی میوه زیتون تمیز شده خراشی ایجاد کنید.
    ایجاد خراش می‌تواند به صورت خراشیدن پوست میوه زیتون از ۴ طرف باشد و یا ضربه زدن به میوه زیتون به نحوه‌ای که پوست میوه خراشیده شود و یا اینکه با چاقو از دو طرف زیتون برش‌های عمیقی تا هسته بزنید تا آب تا مرکز میوه‌ها نفوذ کند.
  2. سپس زیتون‌های شکسته شده را خوب شسته و درون ظرفی که حداقل دو برابر حجم زیتون گنجایش داشته باشد ریخته و ظرف را با آب ساده و سرد پر کنید.
  3. به مدت ۱۰-۷ روز بطور مرتب هر صبح آب ظرف را تعویض کنید.
    در این حالت زیتون‌ها بطور نسبی تلخ زدایی می‌شوند.
    باید توجه داشت که ظرف آب و زیتون در آفتاب یا مکان گرم نگهداری نشود.
    اگر در خلال این مدت گندیدگی در زیتون‌ها مشاهده شد، افزودن کمی نمک توصیه می‌شود.
  4. سپس زیتون‌ها را به مدت ۳ هفته، داخل آب نمک غلیظ (۱۰-۱۲%) قراردهید.
    آب نمک بهتر است با آب جوشانیده و سرد تهیه شود و برای شور کردن آب بهتر است از سنگ نمک استفاده کرد و حتی الامکان از نمک یددار استفاده نشود.
  5. زیتون‌ها با کمک سبد‌های پلاستیکی در زیر آب قرار می‌گیرند.
    به جای سبد می‌توان از توری‌های پلاستیکی مناسب بطوری که زیتون‌ها کاملا در آب غوطه ور شوند استفاده کرد.
  6. زیتون‌ها روی آب می‌آیند و برای همین باید به کمک توری یا آبکش زیتون‌ها را داخل آب فرو کنید وگرنه زیتون‌هایی که روی آب و در مرز هوا و آب هستند دچار گندیدگی می‌شوند.
  7. در طی هفته دوم و سوم چنانچه غلظت آب نمک کم شود، باید تا حدود غلظت فوق اضافه شود.
  8. برای نمک زدایی، زیتون‌ها را از آب نمک خارج نموده و به مدت ۴۸ ساعت داخل آب خالص قرار داده و چند مرتبه آب را تعویض کنید.
  9. سپس درآب نمک ۳ درصد و سرکه ۳ درصد نگهداری کنید.

همچنین بخوانید: طرز تهیه زیتون پرورده شمالی

زیتون شور خانگی سالم و خوشمزه شما آماده است. همان‌طور که گفته شد، با استفاده از این روش همچنان کمی طعم تلخی در زیتون باقی می‌ماند و یکی از مصارف این زیتون‌های سبز شکسته، تهیه زیتون پرورده شمالی خوشمزه می‌باشد.

روش شیرین‌کردن زیتون به روش صنعتی

  1. برای تهیه زیتون شور به روش صنعتی؛ ابتدا میوه‌های زیتون تازه چیده شده را که به رنگ سبز روشن با نقاط مایل به زرد رنگ هستند، پس از تمیزکردن و حذف میوه‌های زخمی و بیمار یا آفت‌زده درون ظرف مناسبی ریخته و آب معمولی به آن اضافه کنید تا اندازه‌ا‌ی که تا حدود cm ۱۵ آب بالاتر از سطح زیتون‌ها قرار گیرد.
  2. بعد برای هر کیلوگرم زیتون ۳۰-۲۰ گرم سود را داخل حجم آب مورد نظر ریخته و برای چند دقیقه با یک قطعه چوب تمیز هم بزنید تا سود کاملا حل شود.
    پس از گذشت ۸-۷ ساعت که رنگ محلول کاملا قهوه‌ای تیره شد چند دانه زیتون را با احتیاط بیرون آورده و خوب شستشو دهید و با زبان امتحان کنید.
  3. چنانچه مزه تلخ احساس نشد، اقدام به ریختن محلول تیره رنگ نمایید. در غیر این صورت هنوز باید زیتون درون محلول باقی بماند.
  4. پس از اطمینان از تلخی زدایی زیتون‌ها، محلول تیره رنگ را با احتیاط دور بریزید.
  5. زیتون‌های موجود داخل ظرف را با آب معمولی طی ۱-۲ روز با تعویض آب به دفعات بشویید که رنگ آب دیگر تغییر نکند.
  6. برای خنثی‌شدن باقیمانده احتمالی سود به ازای هر ۱۰ لیتر آب، ۱ لیتر سرکه اضافه نمایید و پس از یک شبانه روز، آب سرکه را تخلیه کنید.
  7. پس از آب، زیتون‌ها را ریخته و آب نمک ۴ درصد (۴ گرم نمک در هر لیتر آب) به آن اضافه کنید.
  8. بهتر است آب نمک را جوشانده و پس از خنک‌ شدن روی زیتون‌ها بریزید.
  9. ظروف شیشه‌ای به علت بهداشتی بودن برای نگهداری زیتون در اولویت قرار دارد.
  10. می‌توانید از محلول های قلیایی خوراکی، یعنی ترکیب آب و بی کربنات هایی همچون جوش شیرین و آهک استفاده کنید. (گرفتن تلخی زیتون با جوش شیرین)

نکات مهم تهیه زیتون شور خانگی

  • از روش شکستن یا خراشیدن پوست زیتون فقط برای تهیه زیتون شور شکسته استفاده می‌شود و در روش دوم هرگز نباید از زیتون‌های آسیب‌دیده استفاده کرد.
  • از کنسرو زیتون نمی‌توان برای تهیه زیتون پرورده استفاده کرد زیرا هسته آن جدا نمی‌شود.
  • استفاده از مواد شیمیایی همیشه ضررهای خاص خود را دارد و همیشه انتخاب مواد غذایی سالم و ارگانیک توصیه می‌شود با این حال شما می‌توانید از هر روشی که دوست داشتید برای تهیه زیتون شور استفاده کنید.

برای تهیه مرغوب ترین زیتون های رودبار به فروشگاه زیتون آریا مراجعه کنید.

امیدواریم از این آموزش نهایت استفاده را برده باشید. شما می‌توانید درباره فواید خوردن روغن زیتون در بارداری + استفاده از روغن هسته زیتون به جای بوتاکس و خواص شگفت انگیز برگ زیتون نیز در زیتون آریا اطلاعات کسب کنید. تجربیات، نظرات و پرسش‌های خود را با ما و کاربران آریا در میان بگذارید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *